Inflace – jak ochránit svoje peněžní prostředky

 

Vysoká inflace, kterou ČNB na úvod roku předpokládá k 10 procentům, letos přinutí řadu lidí investovat. Jinou možnost, jak ochránit své úspory před ztrátou hodnoty, nemají. Mnozí do investičních vod vplují poprvé. Co dělat, to je téma dnešního článku.

Řekněme si na rovinu, že kdyby ještě nedávno někdo viděl spořicí účet se zhodnocením přes tři procenta, které dnes nabízejí některé banky, byla by to pro řadu lidí jasná volba pro bezpečné zhodnocení peněz. Dnešní inflaci však ani z poloviny takové úroky nepokryjí. Spořicí účet se proto hodí především pro držení peněz, které člověk potřebuje mít rychle k dispozici.

Pokud chcete ochránit své peníze před inflací a ideálně je ještě zhodnotit, nemáte jinou možnost než investovat. Možností je mnoho – od nemovitostí přes akcie a dluhopisy až po komodity a cenné kovy, umění nebo trend moderní doby – kryptoměny.

Vhodný investiční mix bude záležet na tom, jaká je vaše životní situace, na jak dlouho budete investovat, jaká máte očekávání ijaké riziko jste ochotní podstoupit. Nemáte-li sinvestováním zkušenosti anechcete strávit hodiny a dny studiem, doporučuji to přenechat odborníkům, kteří Vám sestaví finanční plán, podle něhož se můžete řídit.

Kam peníze investovat? S investováním jsou vždy spojena určitá rizika, ta se dají snížit vhodným výběrem aktiv. V případě dynamičtějších aktiv, jako jsou akcie a akciové fondy, je doporučuji rozložit v čase. Naopak odrazuji od volby dát vše na jednu kartu v jednu chvíli. Předejdete tak špatnému načasování, kdyby došlo k náhlému propadu trhu. Pravidelnou investicí toto riziko ještě snížíte.

V rámci akciového trhu nadále favorizujeme velké nadnárodní společnosti, které mají dostatečné cashflow a hotovost na přežití případných ekonomických turbulencí. Zajímavý bude vzhledem k inflaci také energetický, výrobní a těžební sektor. Lákavé jsou akcie technologických firem. Ty však zkraje roku reagovaly negativně na obavy z aktuálních kroků americké centrální banky, která avizuje růst úrokových sazeb, aby bojovala s inflací.

Pro jednorázovou investici je vhodnější určitá kombinace mezi fondy zaměřujícími se na reality (jelikož mají schopnost dobře přenášet současnou inflaci na nájemce a tím si mohou i nadále držet rozumný výnos) a státními dluhopisy, které dnes nakoupíte prostřednictvím takto zaměřených dluhopisových fondů, protože stát pozastavil nákup oblíbených protiinflačních dluhopisů.

Ilustrace siluety města Pardubice