Změny v Hypotečním Trhu: ČNB Rozvolnila Pravidla pro Poskytování Úvěrů

Česká národní banka (ČNB) oznámila převratné změny v oblasti hypotečních úvěrů, které vstoupí v platnost od ledna příštího roku. Nejvýraznější novinkou je odstranění limitu maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI), čímž se otevírají dveře pro širší spektrum zájemců.

Rozhodnutí ČNB reflektuje důkladné zhodnocení vývoje finančního cyklu a celkové odolnosti bankovního sektoru. Od července tohoto roku ČNB neuplatňuje limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI), což poskytuje klientům větší flexibilitu.

Limit Loan to Value (LTV), tedy výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti, zůstává beze změn. Pro žadatele do 36 let banky poskytují až 90%  financování z hodnoty nemovitosti, zatímco pro ostatní zůstává na úrovni 80%.

Tyto inovace poskytují ideální okno příležitostí pro zájemce o hypoteční úvěr. Tato doba je pro financování velice turbulentní. Pokud máte otázky nebo potřebujete poradit ohledně hypotečního úvěru, neváhejte mě kontaktovat. Vaše spokojenost a finanční pohoda jsou pro mě prioritou!

Ilustrace siluety města Pardubice