Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je novinka, která vstoupila v platnost v roce 2024 a nabízí další možnost, jak si zajistit dostatek financí na stáří. V tomto článku se podíváme na to, co DIP je, jak funguje a jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody.

Co je DIP?

DIP je dlouhodobě investiční produkt, který umožňuje investorům ukládat peníze na dlouhodobý horizont s cílem dosáhnout zhodnocení a zajistit si tak dostatek financí na stáří. Jedná se o státem podporovaný nástroj, který umožňuje investorům spořit na stáří s daňovými výhodami a příspěvky od zaměstnavatele. Investovat se dá do široké škály investičních nástrojů, jako jsou například akcie, dluhopisy, nemovitosti, podílové fondy a ETF.

Hlavní výhody DIP:

Daňové úlevy: Vklady do DIP jsou daňově zvýhodněny. Investoři si mohou odečíst z daňového základu až 48 000 Kč ročně, čímž ušetří až 7 200 Kč na daních ( zaměstnanec i OSVČ ).

Příspěvky od zaměstnavatele: Zaměstnavatelé mohou svým zaměstnancům přispívat na DIP až 50 000 Kč ročně. Tyto příspěvky nejsou zdanitelné ani pro zaměstnavatele, ani pro zaměstnance.

Volnost investování: Investoři si sami vybírají, do čeho chtějí investovat. Nabízí se široká škála investičních nástrojů s různou mírou rizika a výnosu.

Dlouhodobý horizont: DIP je určen pro dlouhodobé investování. Minimální doba trvání smlouvy je 10 let a do věku 60 let.

Hlavní nevýhody DIP:

Vázanost investic: Peníze v DIP jsou vázané po dobu 10 let – téma odkaz na článek 

Riziko investování: Investování do cenných papírů je vždy spojeno s určitým rizikem.

DIP vs. penzijní spoření:

DIP a penzijní spoření jsou si v mnoha ohledech podobné, ale existují i ​​mezi nimi některé klíčové rozdíly. DIP nabízí investorům větší volnost investování a potenciálně vyšší výnosy. Na druhou stranu je s ním spojeno i vyšší riziko. Penzijní spoření je konzervativnější produkt s nižším rizikem, ale také s nižšími potenciálními výnosy a státním příspěvkem. Ideální je kombinace obou instrumentů.

DIP vs. investování na vlastní pěst:

DIP nabízí investorům některé výhody oproti investování na vlastní pěst. Například daňové úlevy, příspěvky od zaměstnavatele a možnost investovat do široké škály investičních nástrojů s nízkými poplatky. Na druhou stranu investoři s DIP nemají takovou kontrolu nad svými investicemi jako při investování na vlastní pěst. Množství DIP není omezeno, můžete tedy nastavit v kombinaci portfolia s investováním na vlastní pěst. 

DIP je nový a atraktivní nástroj pro zajištění na stáří. Nabízí investorům daňové úlevy, příspěvky od zaměstnavatele a možnost investovat do široké škály investičních nástrojů s potenciálně vysokými výnosy. 

Jako finanční poradce vám rád pomohu s výběrem investičního produktu, který nejlépe vyhovuje vašim individuálním potřebám a cílům.

Neváhejte mě kontaktovat a domluvte si nezávaznou konzultaci.

Ilustrace siluety města Pardubice